top of page
Diego Martiničić

My 360° World - Moj 360° Svijet

Updated: Aug 23, 2022

10 godina postojanja istrapano360 i fotografiranja 360 sfernih panorama


Bila je to 2009. kad sam prvi put susreo se sa panoramskom tehnikom fotografiranja za koju u to vrijeme nisam znao ništa niti sam imao adekvatnu opremu. No želja za uspijehom bila je velika, ako je netko uspio znači da moram i ja tako da dvije godine bilo je potrebno da spojim prvu 360 sfernu panoramu. Bez previše uputa i softverskih riješenja bila je to prava muka spajatifotografije u krug. Danas postoje softweri koji su automaizirani i optimizirani za obradu takve fotograije. Sa tehničke strane potrebn je solidan stativ pritom ne mislim na neki skupi ili fency nego nešto što se ne trese i stoji čvrsto, potreban je takozvani panohead, naprava koja omogućuje da fotoaparat rotira ok NPP (non-paralax point) to je točka oprilike par milimetara iza prvog stakla na objektivu, to se treba fini naštimati panohead da bi pomaci paralakse kod rotacije bili što manji ili nepostojeći. Zatim fotoaparat, dobro je da ima što veći dinamički raspom i megapixele kako bi spajali što manji broj fotografija. Dinamički raspon, ako nije dovoljan uvijek se može koristiti HDR tehnika, pazite da panorame moraju biti fotografirane u manual modu sa relativno zatvorenom blendom kako bi imali što veću dubinsku oštrinu.

Prosječne fotorgafije velike su 3000x2000 što je 6 Mpx odnosno skoro 10 puta manje od mojih panorama. Moj optimalni standard za panorame je 50Mpx jer daje dovoljno kvalitete a i prihvatljivu veličinu. Sa dronom popnem se i na 450 Mpx to je super za zumiranje no uvijek ih moram smanjivati jer rijetko koji servis prima tako ogromne fotografije. Jednom sam i napravio panopramu od 2 Gpx, za moje potrebe sasvim je nepotrebno.

I posljednje su leće. Ja koristim več dugo fisheye Samayng 8mm na FF aparatu, jeftin je i nije puno lošiji od top kvalitetnih ribljih oka, vrlo je teško uočiti razliku. Panorame je moguće raditi s bilo koji objektivom, dobro ne sad sa nekim specijalnim makro objektivom ili TS, ali je princip isti. Specijalizirani sopftweri su Auto pano giga koji je discontinued ali radi super i Ptgui ali nisam ga nikad probao. Postoje i 360 kamerice, super je kod njih što su jako jednostavne za koristiti i razbiti😅 snimaju i 360 video koji je dobro stabiliziran, no maksimalna rozolucija ne prelazi 20Mpx il 5.7K video (ok video nije toliko impresivno jer u svakom trenutku ako gledate normalni kadar onda gledate samo 1/4 slike tako da to je negdje oko FHD). To je u kratko o tehničkoj strani.


Kreativna strana je puno zahtjevnija. Pošto smo mi u kategoriji predatora tj. imamo dva oka postavljena jedno pored drugog za stereo viziju u mogučnosti smo vidjeti samo 180° ispred sebe i procjeniti udaljenosti vrlo precizno. Recimo da želite staviti čačkalicu u čašu s jednim okom zatvorenim je puno teže nego s oba oka otvorenim naravno. Dok pljen (zec, riba, golub...) sve životinje koje imaju bočno postavljene oči imaju 360° vidik, ili barem periferni vid. Zato im se ne možete prišuljati iza jer nema iza.

Ovo ima veze jer je teško zamisliti gotovu panoramu, kako će ona izgledati kad bude online.

U početku fotografirao sam svakakve detalje no brzo sam shvatio da eksluzivni i zanimljivi dođaji ili mjeseta pljene pažnju, tu sam se koncentrirao da moji radovi budu atraktivni.

U 10 godina aktivnosti bio sam na raznim eventima, koncertima, mjestima koji su napravili istrapano360 tako popularnim u Istri. Tu je preko 3000 obajvljenih radova, jako puno sam 360 fotografiju koritio i u poslovne svrhe a i našao se veliki broj umjetnički atraktivnih panorama koje sam pretvorio u stereografsku projekciju (mali planet ili zečija rupa) kako bi isprintane bile super zanimljive. od 160 radova zbog naravno troška printanja i fizičkog majesta u galeriji odabrao sam ovih 21 rad uz pomoć kustosice Kristine Tamare Franić Kučiš, kojoj se zahvaljujem na predivnoj suradni i mogučnosti realizacije ove samosalne izložbe. Posjetitelji bili su oduševljeni pogotovo što se moglo skenirati qr kod i manipulirati sa fotografijom po želji, nešto što se rijetko viđa. Možda ste čuli moju izjavu da moje fotografije danas ne vrijede no ne koliko će to biti u budućnosti.

Nedavno bio sam restaurirao fotografije od mojeg pradjeda koji se bavio fotografiranjem na staklu. Te fotografije su sada vrlo vriejdni povjesni dokument kako je nekad Ralkalj izgledao i prava su rijetkost, tako su i moje 360 fotografije rijetkost naprema občnim fotografijama a dočaravaju taj trenutak kao da ste bili tamo.





Comments


bottom of page