top of page
Diego Martiničić

Scenic Eclipse - Najsloženiji projekt

Updated: Jan 14, 2021

Još 2016. dok sam radio u Uljaniku kao konstruktor, dobio sam upit za izradu time lapsa gradnje polarnog kruzera Scenic Eclipse. Brod se još nije počeo graditi znam jer sam projektirao radioničku dokumentaciju za ventilaciju strojarnica i sustav otvorenih drenaža, ujedno i posljednji brod. Napočetku bilo je jednostavno raditi timelapse, sastojalo se od mjenjanja kartica na Gopro-ima no kako se brod počeo sklapat tako je bilo sve teže postaviti kamere i servisirati ih na visini. Nakon više od dva mjeseca razvio sam daljinsko upravljanje Gopro-a preko interneta uz pomoć Raspberry pi SBC-a, uz mnoge neprospavane noći traženjem dokumentacije po internetu, reverse engener Gopro hero 4 uspio sam napraviti sklop releja koji su palili i gasili Gopro i tako penjao sam se još samo jednom na nedostupne lokacije za skinuti uređaj.


Opremanje interijera i pokusna plovidba

Osim timelapsa pratio sam i opremanje interijera te izradu informativnog videa o procesu gradnje broda. Od onog jednostavnog mjenjanja kartica pretvorilo se u 24 satno dežurstvo, mogu reći samo da ako nije dobro plaćen posao to je ne izvedivo, no ipak moja motivacija nije bila samo novčana nego i life time prilika za uopđće raditi za klijeta i kruzer od 205 milona eura, a pitali su me i da odradim putovanje Pula - Malta no zbog nesporazuma to se nije ostvarilo.

Snimanje dronm bilo je na početku vrlo jednostavno a sve se promjenilo na prvoj pokusnoj plovidbi. Drvon obično ako izgubi signal ili spušta se na zemlju ima svoj home point i auto laniding jednostavno prizemlji dron. A sad zamislite vozite se auto cestom izađete iz auta i uđete u drugi auto i u vožnji 150 km/h otprilike tako jednostavno izgleda prizemljiti na kruzer koji plovi 17 čvorova ili oko 30km/h toliko i dron mora letiti da bi samo bio iznad heliodroma,

sreća da kruzer ima heliodrom i dva helikoptera. Nema druge nego uloviti ga u ruku pri toj brzini, pritom home point je u Puli a mi kod Rovinja. Svaka čast plotima koji to mogu, nije ni malo jednostavno, poslije sam bio pametniji dogovorio bi se sa kapetanom da krenem letiti 20 min prije full stop i 10 min rezerve pošto brodu treba 7 minuta da se zaustavi i 1.5 kilometra.


Na drugoj pokusnoj plobvidbi ulovilo nas je nevrijeme i imam samo par fotografija sa broda. Dron, bio je ogrmoan rizik da ga izgubim a da sam koji slučajem bio tolko lud možda bi sad imao fotografiju stoljeća. Kad nas je pogodila oluja brod se nagnuo 5 stupnjeva iako ima stabilizatore, vjetar je bio konstantan i to na 40 čvorova, iako je kapetan nredio da se ne izlazi na palubu nikome nije padalo na pamet ni biti blizu vrata,

Dokovanje

Prvi put vidim kako brod od 160 m izlazi iz vode. Taj dan trajao je 25 sati. Negdje u 3 u jutro krenuo sam u brodogradilište da postavim kamere po brodu, da sjetio sam se staviti 2 kamere za timelapse po putu, jedna se ugasila nakon sat vremena a druga je izdržala do Viktor Lenca. Snimili smo iz svih kuteva i popodne bio sam več u Rijeci, 10 sati je brod bio tegljen do Rijeke tek u 23:00 bio je van vode i krenulo se u čiščenje zatim drugi dan pjeskarenje. Punih 10 dana sam prikupljao materijale za finalni video, a svo to vrijeme bio je malo problem oko plaćanja jer nisu videa bila previše atraktivna a i skupa, dok brod nije otišao iz doka. Tad sam napravio video na koji vlasnik nije imao komentar, a zadnjih 30 sekundi mislim da je i suza potekla nakon svih problema sa Uljanikom, svih kašnjenja i neprilika, prvi put svijet vidi u mom video realni brod u plovidbi, Scenik više ne izbacuje videa rendera broda, nego prava stvar, konačno san iz 2015. postao je stvarnost. Tad me strefio prvi dron infart, još nisam bio na pokusnim plovidbama. Zadnje sekunde videa su kako prelatavam brod u plovidbi u rikverc tj. neznam di je brod i preletavam točno po sredini. Još sam napravio jedan krug i pravac kopno, bio sam 2.7 km na moru, trebalo mu je 7 minuta da se vrati sa onim zadnjim kapljcama baterije struje u batriji, ali isplatilo se.



Dokovanje i posljednji dron infart

Kao što se vidi iz gifa opet moj prepoznatljiv stil let u nazad, nije reversan video, kaže mi bratić trebao sam uplatiti loto taj dan. I tako to je bio taj tužan dan 29.07.2019. kad je zadnji brod nam otišao iz uljanika na svoj pogon i tradicija od 162 godine otišla u povijes. Psovao sam Uljanik i jedva se dizao u jutro pogotovo zadnje dvije godine prije raspada ali ipak znanje o brodovima koje sam tamo stekao i moja znatiželja za procesom izgradnje broda to sam jako zahvalan. Ne znam što bi reko na kraju, u 9 godina bilo je svega tamo, šteta da je prića završila na taj način.





Comments


bottom of page