top of page

Virtualne šetnje i 360 fotografija

Updated: May 7, 2022

Kako se rade 360 fotografije i virtualne šetnje? Prvo što je 360 fotografija, to je tehnika fotografiranja 360° u krug naravno i +-90° gore dole što se zove zenith i nadir. Svodi se na toda je 360° sferična panorama projekcija unutrašnjosti kugle na ravnu plohu ekviretangularna projekcija 2x1 formata. Polovi su totalno izobličeni da je potrebno importirati fotografiju u potoshop ili Affiniy photo pa pomoću dodtka preseliti projekciju na nadir ili južni pol kako bi se retuširao stativ sa slike.



Najveći neprijatelj paralaksa


Paralaksa je translacija pozadine u odnosu na prvi plan, to izgleda sasvim cool na nekim web stranicama dok skrolate pa se slije pomiču razlićitom brzinom ili u videu, tako daje realniji 3D efekt prostora. To je šetate se ulicom i promatrate zvonik i stablo npr, kako se krećete tako i kut gledanja se mjenja tako da fotografirate u jednoj slici recimo stablo bilo bi ispred zvonika a u drugoj sa strane. Sad ako pokušate spojiti te dvije slike desit će se paralaksna greška jer se fotografije neće poklapati tako na fotografiji imamo ili dva zvonika ili dva stabla i nemoguće je to spojiti u jednu fotografiju da izgleda realno i priodno. Panohead je naprava koja upravo to spriječava, zove se NPP (non paralax point) točka u kojoj kad leća rotira nema paralakse i obično je 3-5 mm unutar prve leće objektiva a panohead upravo čini da se fotoaparat vrti oko te zamišljene točke. Rezultat kad se spoje te dvije fotografije je bez greške.


Postavke fotoaparata

Ništa drukčije od obične fotografije samo što se u 360 najčašće koristi fish eye, treba samo 5 fotografija na FF ili 8 na crop tijelu. To što je izobličena slika nema veze, kasnije softver to ispegla. Radi se o tome da treba sa fotografijama pokriti površinu kugle, fish eye ima FOV 180° pa nije problem sa tako malo slika pokriti cijelu kuglu, treba pustiti i malo mesa za spajanje gdje softver traži zajedničke točke kako bi spojio slike. Dobrodošli su fotoaparati sa večim dinamičkim rasponom kako nebi se trebao raditi uvijek HDR. Bleda na fish eye najbolje rezultate daje ok F8 raspon od 5-11, zato jer ne želimo mutnu pozadinu ili prvi plan, a mod je full manual, to je bitno jer fotoaparat nesmije mjenjati postavke pogotovo balans bijele boje WB inače slike će se spojiti ali jedna će biti plava a druga zelena ako postoje veiše izvora svjetlosi a također ekspozicija prema suncu i u suprotnom smijeru nisu iste a treba ručno nači nešto između ili HDR.


Spajanje panorame


Kako od ovog:

Napraviti ovo:

Postoje 2 istaknuta softvera za učinkovito spajanje, PTGui i Autopano Giga koji je nažalost diskontinued, zbog bezobrazne politike GoPro-a. Može i Photoshop samo on nije namjenjen za to tako da mnu treba 40 puta više vremena a rezultat nije ni približan. Horizont mora biti točno na polovici slike, setimo se ako smo u kugli i gledamo ravno to je ta sredina. Nakon štih 50 sekundi što softver izvrti svoje algoritme i spoju u equirectangular projekciju treba ukloniti stativ, ovdje je lako jer je trava no na mozajku možda najbolje forografirati i dolnju fototografiju jer treba se potruditi to fotoshopirati. A na kraju može se staviti i logo.


Virtualne šetnje

Jednom kad imamo spojene sve panorame kao fotografije nije ih moguće pregledavati bez uporabe softvera za za 360 virtualne šenje. Sreća da dans ima online servisa za hostanje virtualnih šetnji pa je to jednostavnije. Dovoljno je uploudati na jedan od servisa, favoriti su roundme.com i kuula.co nakon postavljanja potrebno je povezati panorame hotspotovima.

Benefiti

Fotografije govore 1000 riječi, virtualne šetnje ostavljaju bez riječi.

Baš tako, jedan od načina kako impresionirati posjetitelje vaših web stranica ili društvenih mreža su virtualne šetnje. Virtualne šetnje dočaravaju najrealnije prostor kojeg prezentirate. zna biti dvosjekli mač ako nešto ne želite da se vidi ali obično je sve sređeno i u najboljen sjaju.


bottom of page