top of page
Diego Martiničić

Istrapano360 brend u 360 fotografiji



Ja sam Diego Martinčić 360 fotograf i osnivač Istrapano360. Nakon kratke i propale gitarističke karijere i prodaje Fenderovog pojačala 212 kupio sam prvi DSLR fotoaparat 2008. U to vrijeme još sam radio u brodogradilištu Uljanik do samog kraja, no oduvijek me zanimalo fotografiranje pogotovo širokokutnih kadrova, nešto što nisam vidio često. Mogu reći da tad nisam znao ni kvadrirati previše, zato sam tražio kako spojiti zajedno fotografije u panoramu kako bi dobio široki kadar. Nakon malo istraživanja po internetu otkrio sam 360 fotografiju koja mi je bila zanimljiva jer je to bilo nešto inovativno. Sad izgleda tako jednostavno ali kad sam počinjao nimalo nije bilo jednostavno, prvo nije bilo ni tutorijala ni uputa previše kako se to radi, današnji softweri za spajanje nisu ni postojali, nego se to nekako spajalo u Photoshopu koji nikad nisu bili neki sjajni rezultati kao i dosta dugo vrijeme procesuiranja, dok panohead je koštao pravo malo bogatstvo za kojeg nisam ni znao a to je esencijalni alat u 360 fotografiji. Pošto sam radio kao konstruktor u Uljaniku nije mi bilo strano konstruirati panohead no tek 3. verzija bila je uspješna koju i dan danas koristim.


No trebalo mi je godina da spojim uspješno prvu panoramu 360x180 metodom pokušaja a taj proces trajao je 6 sati od fotografiranja do objavljivanja, danas ne izgubim više od 5 minuta za iste uvijete. To je bilo 2012. kad sam zamislio stvarati 360 fotografije mjesta gdje živim kao dokumentacijsku fotografiji za neka buduća vremena, jako malo ljudi u Istri se bavi 360 tehnikom pa izgledala odlična ideja. Sad je trebala još web stranica koju sam pitao prijatelja Ivana iz Zagreba i pokušavali izmisliti neko ime, bilo je svakakvih pokušaja, istra360 bila je zauzeta i tako nekako je došao sufiks pano od panorama, jako kratko bila je dobra ideja pulapano360 i instantno sjetili se naziva istrapano360.com , naravno da sam se kasnije sjetio kupiti i domenu istria360.com koja je bila slobodna ni ništa konkretno nisam s njom napravio.


Partnerstvo s Plustudio

2013. na sasvim slučajan način došao sam u razgovor sa Elvisom Cerinom osnivača eIstre i eKvarnera, tako nakon projekcija i brainstorminga probali smo 360 fotografiju prodati kao uslugu odnosno proizvod u paketu reklamiranja prostora klijenata na portalu. To je bilo iznenadno, jedan Petak smo se pojavili na Rabu i odradili 24 restorana u 3 dana, naravno da smo u svakom morali nešto pojesti. tako posao u 360 fotografiji dobio je svoje stabilne temelje zahvaljujući poduzetničkom portalu s kojim surađujem.


Roundme i Kuula

360 panorame su 2x1 formata fotografije u ekvirectangularna projekciji, normalnim riječima oplošje kugle na ravnoj plohi ali nema veze sa ravnom zemljom, kao bi bile gledljive u normalnom obliku i spojene čak u virtualne šetnje potrebno je jedan softver koji pretvori tu 2x1 fotografiju u 6 lica kocke te iznutra promatramo tih 6 fotografija. U početku trebalo je imati taj engine krpano i vlastito web mjesto gdje to hostati tako osim spajanja i obrade to je bio najveći problem pošto panorame su oko 10 MB dok prosječne slike na internetu su 150Kb tako da promet je bio kritičan, sve je postalo jednostavnije pojavom Roundme-a i Kuule online servisi za hostanje virtualnih šetnji.


Zašto ova #boja? Proces odabira boje bio je malo kompliciran, to je bila narančasta ali uvije neka nijansa, bilo je malo dosadno zapamtiti njen hex kod, dok ova boja jednostavno zove se diegoo tj. #d1e600 i više nisam zaboravio njen hex kod.


Коментарі


bottom of page